Arkkitehtisuunnittelua lean-periaatteella

Lean on johtamisfilosofia, jonka avulla pyritään tehokkaampaan tuotantoon karsimalla turhaa, lopputuotteen kannalta arvotonta työtä. Tavoitteena on tyytyväisempi asiakas, pienemmät kustannukset, lyhyempi läpimenoaika ja kaiken kaikkiaan laadukkaampi lopputuote.


Toteutamme lean-periaatteita seuraavasti:

Arvon määrittäminen asiakkaan näkökulmasta

Keskitymme asiakkaaseen ja siihen, mikä on hänelle tärkeää ja arvokasta. Arkkitehtisuunnittelussa tämä tarkoittaa asiakkaan tarpeiden ja toiveiden ymmärtämistä ja niiden huomioimista koko suunnitteluprosessin ajan. Tarpeita ja toiveita kartoitetaan luonnossuunnittelun aikaisilla palavereilla. Samalla autamme asiakasta tunnistamaan omia tarpeita ja toiveita sekä selkeyttämään visiota.

Arvovirran tunnistaminen ja parantaminen

Analysoimme suunnitteluprosessin kokonaisuutena ja karsimme kahteen kertaan tehdyn työn, hukkaan menevän ajan ja turhat resurssit. Tavoittelemme sujuvaa ja tehokasta prosessia, jossa jokaisella työvaiheella on oma itsenäinen arvonsa. Näin ollen virtaviivaistamme suunnittelua ja keskitymme olennaiseen.

Virtaustehokkuuden parantaminen

Virtaustehokkuus arkkitehtisuunnittelussa tarkoittaa suunnitteluprosessin sujuvoittamista siten, että työ etenee joustavasti ja tasaisesti minimoiden keskeytykset tai pullonkaulat. Käytännössä tämä sisältää muun muassa hyvää tiimityötä ja suunnittelijoiden välistä kommunikointia (myös asiakkaan suuntaan) sekä työkalujen ja menetelmien optimointia. Kommunikoimme asiakkaan kanssa säännöllisesti aikataulutetuissa palavereissa, joiden sisällön runko on sovittu jo sopimusvaiheessa. Suunnittelemme tietomallipohjaisesti siten, että kaikki dokumentaatioprosessit tehdään toimiston sisäisesti optimoitujen sääntöjen ja ohjeiden mukaan.

Vetoprosessin luominen

Teemme työtä vain kunkin työvaiheen tarpeen mukaan. Meille on tärkeää vaiheistaa suunnittelu luonnossuunnitteluun ja totetutussuunnitteluun eli kun teemme luonnossuunnittelua, emme tee toteutussuunnittelua. Myöhemmin tarkempi suunnittelu tehdään sovitussa aikataulussa huolellisesti tehdyn luonnossuunnitelman päälle. Täten vältymme mm. suunnitelmamuutoksista aiheutuvalta turhalta työltä, jolla hankkeen kannalta ei lopulta ole arvoa. Jotta suunnitteluohjelman rajoitteet eivät rajoita työskentelytapaamme, teemme luonnos- ja toteutussuunnittelun eri suunnitteluohjelmilla. Kaiken lisäksi pidämme listaa eri suunnitteluvaiheiden sisällöstä ja tarkkuudesta.

Jatkuva parantaminen ja ongelmanratkaisu

Jatkuva parantaminen (Kaizen) ja ongelmien systemaattinen ratkaiseminen on yksi leanin korostetuimmista osa-alueista. Tiedämme, että prosessimme ei ole koskaan valmis. Tarkastelemme ja kehitämme suunnitteluprosessiamme ja menetelmiämme säännöllisesti sekä opetamme ja sopeutamme itsemme muuttuviin tarpeisiin. Pyrimme jokaiseen suunnittelutehtävään ottamaan vähintään yhden kehityshankkeen, joka voi esimerkiksi olla uuden suunnittelutyökalun opettelu ja käyttöönotto tai uuden menetelmän kokeilu ja lisääminen suunnitteluohjeeseen.